Свържи се с нас

Новини

Днес е Димитровден – започва зимата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец – в разговорната реч празникът се нарича Димитровден. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а Свети Димитър – зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Затова и празникът се нарича още Разпус.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

Честит празник на всички именници, строители, проектанти и архитекти!

На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Честит празник, мили деца!

Published

on

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на детето.

Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

По инициатива на столичните лекари – д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров през 1925 г. българското дружество „Червен кръст” основава „Съюз за закрила на децата в България”.

Две години по-късно (1927 г.) Сдружението обявява за Ден на детето – вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Денят на българското дете е под покровителството на княгиня Евдокия, която е ръководител на Върховен комитет с председател софийският митрополит Стефан.

Празникът е отбелязван официално с литературно-музикални програми, с много детски изяви и игри. В инициативата се включват и духовните средища, в които се създават трапезарии, летовища и детски лагери.

През ноември 1949 г. Съветът на Международната демократична федерация на жените решава 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Същата година 51 държави по света се присъединяват и започват да честват тази дата.

В България празникът става популярен след 1949 г., а от 1 юни 1950 г. започва да се чества като Международния ден на детето.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. На същата дата през 1959 г. е приета и нова Декларация за правата на детето, а тридесет години по-късно и Конвенция за правата на децата. ООН предлага на държавните правителства сами да преценят на кой ден да се отбелязва празника на детето.

Зареди още

Новини

Младежи повишиха знанията си за техните трудови права

Published

on

Инспекторите по труда от областната дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ), със седалище Габрово, участваха в информационното събитие „Ще работя през ваканцията“, организирано от Младежкия център – Габрово. В него се включиха и представители на дирекция „Бюро по труда“ в града.

Основната цел бе да се повиши осведомеността на младежите за техните трудови права при търсене и започване на работа. Мероприятието се състоя в Ритуалната зала на Община Габрово и премина при засилен интерес от страна на младежите, които бяха активни при задаването на въпроси, свързани със започването на работа, трудовото възнаграждение, работното време и отпуските.

Присъстващите ученици пожелаха да се обсъдят и казуси, с които са се сблъсквали до момента като работещи. Инспекторите по труда представиха разрешителния режим при започване на работа на непълнолетни лица.

Специално внимание бе обърнато на обстоятелството, че работодателят е този, който предприема действия по издаването на разрешение. Младежите бяха запознати и със задължителните документи, които трябва да получат преди започване на работа.

За да са сигурни, че ще работят легално, преди започване на работа всеки работник и служител трябва да получи екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите (НАП) и длъжностна характеристика.

Без регистриран в НАП работодателят няма право да допуска работещия до работното му място. От началото на година ДИТ – Габрово е предоставила 86 разрешения за започване на работа на непълнолетни лица. За същия период на миналата година техният брой е бил 68, а за цялата 2023 г предоставените разрешителни са 304.

Във връзка с наближаващата ваканция на учениците от ДИТ Габрово използват повода да напомнят, че непълнолетните лица работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд.

За лицата, ненавършили 16 г, нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 6:00 ч. сутринта. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление.

При установяване на такова нарушение контролните органи уведомяват Прокуратурата за стартиране на наказателно производство. Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика „Процедури“ https://www.gli.government.bg/bg/node/4389.

Документите, които се изискват, са същите, които работодателят трябва да осигури за всяко работно място. РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” Вие получавате това съобщение, тъй като Вашите данни за комуникация са предоставени на отдел „Връзки с обществеността и административно обслужване“ в ИА ГИТ за получаване на информация относно дейността на Агенцията. Ако не желаете да получавате съобщения от ИА ГИТ, можете да заявите желание за заличаване на данните Ви по всяко време на мейл press@gli.government.bg.

Разликата е, че когато на него ще работи непълнолетен, те се предоставят в Инспекцията предварително като част от процедурата за издаване на разрешение, а когато наетият е пълнолетен – се представят при проверка.

Инспекцията по труда обръща внимание на работещите, че при нарушаване на трудовите им права те трябва да подават сигнали своевременно, докато още са на работните си места, и да съдействат на контролните органи, което е гаранция за по- ефективно прилагане на закона.

Сигнали могат да се подават на място във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез  Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/.

Повече информация е публикувана в секцията „Административно обслужване“, рубрика „Център за административно обслужване“.

Зареди още

Новини

Габрово ще почете Деня на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта

Published

on

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан в Габрово, информира от Цветомира Иванова от местната общинската администрация.

Община Габрово кани всички граждани в неделя, от 12.00 часа, на Боровския мост, пред паметника на Никола Войновски, където ще се състои общоградският ритуал.

За първи път Денят на Ботев се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив, а официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола денят е почетен в присъствието на все още живи Ботеви четници. От 1948 г., когато се навършват 100 години от рождението на Ботев, за отбелязването на празника се използват сирените за гражданска защита, които вият в продължение на 1 минута точно в 12:00 на обяд и са сигнал за спазване на едноминутно мълчание в цялата страна. Няма документ, който да свидетелства чие е решението за използването на сирените по този повод – на правителството или на парламента. Сирената на 2 юни е с непрекъснат звук, различен от утвърдените сигнали за ранно предупреждение на населението.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица