Начало » Новини » Страната
21.03.2020 г.

Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад

Закъснелите могат да наваксат и с последователно пресаждане
Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад

Последователното пресаждане на доматите е любопитна агропрактика, при която се ускорява развитието на растенията. Ако разсадът е засят по-късно или по-други причини се развива бавно, то тази практика ще помогне за ускоряване на растежа.  Принципът се базира на развитието на “случайни” корени.

Как се оптимизира процесът – от малко към голямо

Последователното пресаждане на разсада е едно добро решение за ускоряване на развитието, особено когато няма други възможности за това. Методът е приложим за домати, защото се базира на развитието на допълнителни (случайни) корени.

Оптимизацията на процеса се гради от малко към голямо. Семената се засяват най-напред в малки контейнери или в един общ и след това се пикират (за предпочитане е да се засеят поединично).

В малките контейнери се засяват по две семена и регулярно се овлажняват с пулверизатор. На този етап е важно да се поддържат необходимите за покълване температура и влажност. Разлагащите се обвивки на семената отделят в почвата химически вещества, стимулиращи развитието на кореновата система.

Преовлажняването на почвата крие много опасности на този етап и трябва да се внимава за появата на плесени, както и да се предпази разсада от сечене. След развитие на кълновете се премахват по-слабите или се преместват в друг контейнер. Това е времето след поява на първите същински листа – тогава е желателно да се извърши  пикиране.

Следващият контейнер е необходимо да бъде с диаметър 6-7 см. По време на пресаждането е важно да се предпазят растенията от нараняване на тъканите (особено на стъблата), защото тези места се превръщат във входни точки за гъбични заболявания.

Третото пресаждане се прави в още по-голям контейнер и растенията се поместват още по-дълбоко, а когато корените се покажат през отворите на дъното (това време е около 2-3 седмици) могат да се засаждат на постоянно място.

Характерното за тази агропрактика е това, че при всяко следващо пресаждане растенията се поместват на по-голяма дълбочина.

Дълбоко засаждане на доматите на постоянно място

Ако разсадът все още не е достигнал необходимото развитие, то тогава може да се приложи агропрактиката на дълбокото засаждане. Тя позволява по цялата дължина на покритото с пръст стъбло от видимите по него “неравности”да се образуват в бъдеще така наречените “случайни” корени. Те дават възможност на доматените растения да абсорбират по-добре водата и хранителните вещества. По този начин слабите растения оздравяват по естествен начин.

Първи начин

Необходимо е да се изкопае посадъчна яма, достатъчно дълбока, така че в нея да може да се помести спокойно цялата коренова топка и по-голямата част от стъблото. Преимуществото се състои в това, че внесените при засаждането хранителни вещества и влага ще започнат веднага да захранват потенциалните корени. Ако температурите не са достатъчно високи, при този начин на засаждане е необходимо почвата да се загрее предварително, като се използва тъмно пластмасово покритие.

Втори начин – траншеен

Този начин  за засаждане на доматите се препоръчва при слаб и източен разсад. Изкопава се канал с дълбочина, в която спокойно се помества кореновата топка, и под ъгъл се разполага част от стъблото. Те се засипват с достатъчно пръст, а на повърхността остават само няколко непокрити листа.

Случайните корени започват да се развиват само след ден-два, а връхната част на доматените растения ще се ориентира вертикално сама, търсейки слънчевите лъчи. Не е желателно да се рискува с предварително изправяне на върха.

За по-бързо развитие след засаждане на доматите на постоянно е добре да се използват течни листни торове, съдържащи калий.

Дълбокото засаждане на доматите ускорява развитието при слаб разсад
73361
 

Последни материали
Виж
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
От 11 до 13 ноември в Саудитска Арабия
Подпомагат изцяло биофермери за участие в изложението BIOFACH в Рияд, ако кандидатстват за първи път
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Представител на Националната асоциация на професионалните агрономи
Агрономът Недков: Дъждовете са благословия за земеделците!
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини